Analyse

Ny analyse: Danske fiberpriser i bund og hastigheder i top

Den svenske analysevirksomhed Tefficient har undersøgt forbrugerpriserne på fibernet i Danmark og otte andre sammenlignelige europæiske lande. Analysen viser, at de danske forbrugerpriser for fibernet ligger blandt de laveste. Forbrugerne kan samtidig glæde sig over, at de faktisk målte hastigheder på de danske bredbåndsnet er markant højere end i andre lande.

Konkurrencen på fibernet i Danmark og andre lande

Danmark har nogle af de laveste forbrugerpriser for både nye fibertilslutninger og eksisterende kunder i en ny europæisk prissammenligning. Kun franske forbrugere slipper billigere end de danske forbrugere. Det slår en ny prisanalyse fra Tefficient fast.

Måske endnu mere overraskende er, at de danske forbrugerpriser - både for nye tilslutninger og på eksisterende fiberforbindelser - samlet set er faldet fra 2021 til 2022. Dette billede ses kun i Danmark og Storbritannien.

Og der er endnu mere at glæde sig over som bredbåndskunde i Danmark. Danmark har ifølge Ookla´s bredbåndsmåler de klart hurtigste median download-hastigheder på bredbånd blandt landene, der indgår i sammenligningen.

Det er andet år i træk, at Tefficient gennemfører denne prisanalyse for Fiberalliancen og i Fiberalliancen opfordrer man de danske myndigheder om at stå for tilsvarende analyser fremover, som det bl.a. gøres i Norge.

- At måle Danmark med andre lande er helt afgørende for at få et faktabaseret billede af hvordan det står til med konkurrencesituationen her i landet. For ved at spejle os op mod andre sammenlignelige lande kan vi se, om vi er på rette kurs. Dog mener vi, at det er en opgave for de danske myndigheder, at stå for sådan en benchmarking, som det sker i Norge og derfor er vores klare opfordring også, at en tilsvarende 2023-analyse udspringer fra telemyndigheden i Danmark. Vi stiller gerne al vores historiske data til rådighed for den opgave, siger Thomas Woldiderich, branchechef i Fiberalliancen, som er en del af Green Power Denmark.

At måle Danmark med andre lande er helt afgørende for at få et faktabaseret billede af hvordan det står til med konkurrencesituationen her i landet.
Thomas Woldiderich, branchechef i Fiberalliancen

Analysen sammenligner forbrugerpriser på fibernet i ni lande:  Danmark, Sverige, Norge, Tyskland, Holland, Storbritannien, Belgien, Frankrig og Finland.

For at få et validt billede af forbrugerpriserne på tværs af de ni lande er priserne beregnet i et 2-årigt perspektiv, ligesom alle priser er korrigeret for forskelle i købekraft landene imellem.

Priserne er beregnet på baggrund af listepriser fra de to største fibernetoperatører i hvert land. Der kan derfor i de enkelte lande findes forbrugerpriser fra mindre fibernetoperatører, som er enten lavere eller højere. Fra Danmark indgår fiberabonnementer fra YouSee og Norlys/Stofa i analysen.

Nyheder om fibernet direkte i din indbakke?

Modtag nyhedsbrevet Fibernet og digitalisering

I Fiberalliancens nyhedsbrev får du de vigtigste strømninger inden for politik, marked og teknologi i det digitale Danmark. 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev