GRAVEVILKÅR

Alt for mange graveskader går ud over fiberkabler

Hver dag sker der talrige graveskader på forsyningsinfrastruktur rundt om i Danmark og samlet løber skaderne op i titusindvis og udbedringen af skaderne koster årligt et større trecifret millionbeløb. I fire ud af fem tilfælde er det telekabler - herunder fibernet - som rammes. Fiberalliancen har en række forslag at reducere antallet af graveskader, som kan realiseres med myndighedernes hjælp.

Fibernet gravearbejde

Graveaktiviteten i Danmark er rødglødende.

I landets gader og veje er det alt fra klimasikring, fjernvarme, afkobling af gasnettet til forstærkning af elnet, ladeinfrastruktur og fibernet, som kræver at spaden sættes i jorden.

Under jorden ligger infrastrukturen i bestemte dybder og langt de fleste kabler er registreret digitalt i det danske ledningsejerregister (LER). Så selvom der er klare regler for, hvordan man skal håndtere gravearbejde og derved undgå at overgrave anden infrastruktur i jorden, så sker der alt for mange skader på forsyningskabler – til stor gene og irritation for berørte borgere og virksomheder.

Ifølge den seneste rapport fra Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur (SDFI) blev der i 2022 indberettet 18.537 graveskader, og det er endda lavt sat, da indretningerne alene repræsenterer 6 % af alle de ledningsejere, der er rundt om i landet. Selvom de 6% blandt andet omfatter de største ledningsejere i Denmark må der forventes at være et ikke ubetydeligt skyggetal af graveskader, som ikke bliver indberettet til myndighederne.

Fiberalliancen, som repræsenterer de energiselskabsejede fibernetselskaber, har set nærmere på tallene og peger på en række tiltag, som kan mindske graveskaderne til gavn for både forsyningsejere, borgere, virksomheder og samfundet som helhed.

- Graveskader er en dyr affære for samfundet og til stor gene for alle involverede. Afbrud på elnettet kan være kritisk for virksomheder og familier og virksomheder, og ryger fibernettet kan det eksempelvis ramme mange af de hjemmearbejdspladser, som er med til at holde samfundshjulene i gang, siger Christian Vonger Berg, der er formand for Dansk Ledningsejerforum og chefkonsulent i Fiberalliancen, som er en del af Green Power Denmark.

Fiberalliancens analyse viser, at det er over 82 % af alle graveskader, som går ud over den digitale infrastruktur – herunder fibernet. Det skyldes især, at den digitale infrastruktur ligger højt i jorden og er typisk den første forsyningsart som graveaktøren støder på, når der graves i fortov eller vejrabat

Derfor skal der sættes ind med langt flere tiltag til at reducere antallet af graveskader. Fiberalliancen mener, at dette bør ske gennem en flerstrenget indsats.

- Antallet af graveskader er alt for højt og vi risikerer at det bliver endnu højere som følge af den store graveaktivitet i Danmark. Det kræver flere tiltag og samarbejde mellem mange aktører at få tallet ned. Et ensartet og landsdækkende undervisningstilbud til graveaktører om gravearbejde i nærheden af eksisterende ledningsnet vil helt sikkert gøre en forskel. Og vi bør undersøge mulighed for at indføre et generelt krav i entrepriseaftaler om, at gravefolk skal have gennemført et undervisningstilbud, før de må grave i vejarealer. Endelig bør myndighederne lave en målrettet indsats overfor de graveaktører, som ikke overholder lovkravet om søgning i ledningsejerregistret før der graves, siger Christian Vonger Berg.

Nyheder om fibernet direkte i din indbakke?

Modtag nyhedsbrevet Fibernet og digitalisering

I Fiberalliancens nyhedsbrev får du de vigtigste strømninger inden for politik, marked og teknologi i det digitale Danmark. 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev