GIGABIT

Danmark er godt på vej til at blive en gigabit-nation

Hastigheden på de danske bredbåndsforbindelser stiger og stiger – og i 2024 forventes gigabit-bredbånd at være den nye standard på det danske bredbåndsmarked. Udviklingen betyder, at Danmark i dag hører blandt de lande i EU med den højeste udbredelse af internethastigheder på 1.000 Mbit/s. Danmark er derfor godt på vej til at blive en gigabit-nation rustet til fremtidens tjenester og applikationer.

Lysets hastighed

De fleste danske husstande har i dag en lang række online behov, såsom streaming, videomøder, hjemmearbejde, online gaming mv. Samtidig har coronaepidemien og det øgede hjemmearbejde skærpet danskernes onlinebehov, hvilket tydeligt kan aflæses i de solgte hastigheder på bredbånd fra 2020 og frem.  

De seneste tal fra Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur (SDFI) viser, at det samlede antal abonnementer med mindst 1 gigabit i sekundet (download) var oppe på over 767.000 abonnementer i midten af 2023. Spoles tiden blot fire år tilbage, var tallet kun 37.500 abonnementer. I 2024 forventes gigabit-forbindelserne at skubbe 100 megabit-forbindelserne af tronen og vil dermed være den nye standard på det danske bredbåndsmarked.

Udvalgte bredbåndsabonnementer på fastnet (download)

Den markante udvikling i hastigheder på bredbånd kan i høj grad tilskrives den store udbredelse af fibernet, som i dag udgør et godt stykke over 1,2 millioner abonnementer. Udbredelsen af fibernet har de seneste år skubbet de markedsførte hastigheder på bredbånd via kabel-tv net ”op til 1000 Mbit”. Den markedsførte hastighed på kabel-tv net tæller med i SDFI’s opgørelse af gigabit-abonnementer, selvom der – i modsætning til fibernet – ikke er tale om en garanteret hastighed.  Energi- og fibernetkoncernernes åbning af deres fibernet for en lang række indholdsleverandører af bredbånd, har skabt en konkurrence i bredbåndsmarkedet i en skala som ikke er set tidligere i Danmark, og som har accelereret udviklingen i retning af gigabit-forbindelser.

De stigende hastigheder på bredbånd afspejles også i de fastsatte betingelser for bredbåndsudbydere, der ønsker at indgå i et partnerskab med borgere og virksomheder i lokalområder med dårlig bredbåndsdækning, hvor der søges tilskud fra den statslige Bredbåndspulje.

Hastighedskrav i Bredbåndspuljen

  • Bredbåndspuljerne 2016-2021: Nettet skal kunne levere stabile, oplevede hastigheder på mindst 100 Mbit/s download og 30 Mbit/s upload.
  • Bredbåndspuljen 2022: Nettet skal kunne levere stabile, oplevede hastigheder på mindst 300 Mbit/s download og 100 Mbit/s upload.
  • Bredbåndspuljen 2023: Nettet skal kunne levere en stabil, oplevet hastighed på mindst 1 Gbit/s i download.
Kilde: Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur

Det senest opjusterede krav i 2023 om gigabit-hastighed er en naturlig følge af det politisk fastsatte mål om, at mindst 98 procent af alle boliger og virksomheder i Danmark i 2025 skal være dækket med en infrastruktur, der kan levere 1 Gbit/s i download-hastighed.

Danmark er således godt på vej til at blive en gigabit-nation og stempler fint ind i EU’s mål om at Europa skal være det mest netforbundne kontinent senest i 2030, hvor alle europæiske husstande skal have adgang til ”gigabit-konnektivitet”.

Lige nu arbejder EU-Kommissionen på højtryk for at få vedtaget et forslag om, at alle nyopførte og energirenoverede beboelsesejendomme skal have indlagt fibernet til alle husstande.

Fiberalliancen hilser forslaget velkommen, da det vil fremskynde udbygning af fibernet – og dermed gigabit-forbindelser – i såvel den eksisterende boligmasse som i nybyggeri.

Nyheder om fibernet direkte i din indbakke?

Modtag nyhedsbrevet Fibernet og digitalisering

I Fiberalliancens nyhedsbrev får du de vigtigste strømninger inden for politik, marked og teknologi i det digitale Danmark. 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev