EU

EU skriger på milliardinvesteringer i fibernet

Hvert år tager EU-kommissionen temperaturen på udviklingen med digital infrastruktur, hvor det fælles EU-mål er, at alle husstande i 2030 skal have adgang til gigabit-netforbindelser. Det kræver massiv udbredelse af fibernet og seneste status viser, at der er meget lang vej til målet. For Danmark ser det dog væsentligt anderledes ud, ikke mindst fordi de danske energi- og fibernetkoncerner, har været tidligt ude for at sikre dækningen med fibernet i Danmark.

EU Digital

EU skal investere mindst 200 milliarder Euro (næsten 1500 milliarder danske kroner) for at nå 2030-målet for digital infrastruktur. Det er meldingen fra EU-Kommissionen i "State of the Digital Decade"-rapport, som giver en status på udviklingen blandt alle EU-medlemsstater.

Fibernet er den fundamentale digitale infrastruktur og forudsætning for, at EU når målet om gigabit til alle men i dag er det kun 56 procent af husstande i medlemsstaterne, der har adgang til en fiberforbindelse.

Anderledes ser det ud for Danmark, hvor den nationale dækning med fibernet har passeret 85 procent og i mange særligt landkommuner er dækningen helt oppe på 95-100 procent.

- Mens størstedelen af EU har en digital hovedpine over at skulle sikre dækning med fibernet til millioner af underforsynede husstande, ikke mindst i landdistrikter, så er udfordringen i Danmark langt mere overskuelig. De danske energi- og fibernetkoncerner har med rettidig omhu været i fuld gang med at udrulle fibernet i Danmark de sidste 20 år og i 2025 forventes der kun at være cirka 1 procent af danske husstande som endnu ikke er dækket med en gigabit-netforbindelse, siger Thomas Woldiderich, branchechef i Fiberalliancen.

Zoomes der ind på dækningen med fibernet i landdistrikter i EU, så er dækningen kun lige omkring 40 procent, mens den for Danmark er tæt på de 90 procent.

I Danmark er det den begrænsede statslige Bredbåndspulje, som årligt kan søges af borgere som ellers har lange udsigter til at blive dækket med ordentlig digital infrastruktur på rene markedsvilkår. Puljen har de seneste år været på 100 millioner kr. mens regeringen i sit finanslovsudspil for 2024 foreslår en halvering til 50 millioner kr. Til sammenligning investeres der årligt næsten 7 milliarder danske kroner i kablet digital infrastruktur i Danmark

Nyheder om fibernet direkte i din indbakke?

Modtag nyhedsbrevet Fibernet og digitalisering

I Fiberalliancens nyhedsbrev får du de vigtigste strømninger inden for politik, marked og teknologi i det digitale Danmark. 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev