FIBERNET STATISTIK

Farvel til kobbernettet

På ét år er der kommet 100.000 færre bredbåndsabonnementer i Danmark baseret på det gamle kobbernet. Samtidig har fibernettet budt velkommen til 130.000 nye abonnenter og passerer nu over 1,2 millioner. Det viser nye tal fra Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur.

Netværk

344.336. Det er hvad der er tilbage af bredbåndsabonnementer på det gamle kobbernet i Danmark. Der er tale om et fald på rundt regnet 100.000 abonnementer på blot ét år og en halvering i antallet af abonnementer på blot 3 år. Så det gamle kobbernet er med hastige skridt på vej mod en nedlukning.

Øverst på bredbåndstronen cementerer fibernettet sig med cirka 1,2 millioner abonnementer, hvoraf næsten 1,1 millioner er til private husstande. På ét år er stigningen i fibernet på 130.000 abonnementer. Det svarer til over 350 nye tilslutninger til fibernettet, hver dag – hele året rundt.  

Vi kan takke både kobbernettet for lang og tro tjeneste og de fremsynede danske energi- og fibernetkoncerner for at sikre, at fibernettet i dag er så udbredt i Danmark, at det kan indfri de digitale forventninger og behov for både vores og de kommende generationer.
Thomas Woldiderich, branchechef for Fiberalliancen

- Det er en vild udvikling der er sket på det danske bredbåndsmarked de seneste år. Vi skal kun 4 år tilbage, hvor kobbernettet forsat var den dominerende bredbåndsteknologi i Danmark og de seneste 4 år har fibernettet samtidig næsten fordoblet sin størrelse. Den udvikling vil fortsætte de kommende år, hvor forventet 1 million husstande kan se frem til at blive koblet på fibernettet og hvor kobbernettet lukkes ned over hele Danmark. Vi kan takke både kobbernettet for lang og tro tjeneste og de fremsynede danske energi- og fibernetkoncerner for at sikre, at fibernettet i dag er så udbredt i Danmark, at det kan indfri de digitale forventninger og behov for både vores og de kommende generationer, siger Thomas Woldiderich, branchechef for Fiberalliancen.

De nye tal viser også, at danskernes dataforbrug fortsætter med at stige, og det er især det kablede internet, som trækker læsset. Den trafikmængde, der går igennem kabler i jorden og som ofte leveres i hjemmet og på arbejdspladsen gennem fibernet og wi-fi, er næsten 5,5 gange større end det mobile dataforbrug.

Når det gælder hastigheden på de danske bredbåndsforbindelser, så er der også gang i et generationsskifte – godt trukket af den øgede tilslutning til fibernettet. Der er således kommet næsten 250.000 flere abonnementer med mindst 1 gigabit i sekundet (download) så det samlede antal nu er oppe på over 767.000 abonnementer.

I 2024 forventes gigabit-forbindelserne dermed at være den nye standard på det danske bredbåndsmarked.

Nyheder om fibernet direkte i din indbakke?

Modtag nyhedsbrevet Fibernet og digitalisering

I Fiberalliancens nyhedsbrev får du de vigtigste strømninger inden for politik, marked og teknologi i det digitale Danmark. 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev