Analyse

Ny benchmark-analyse bringer fakta om dansk fibermarked

For tredje år i træk har analysevirksomheden Tefficient – på vegne af Fiberalliancen – lavet en europæisk benchmark af danske forbrugerpriser på fibernet med en række andre sammenlignelige lande. Fiberalliancen fremhæver, at benchmarken skal være med til at skabe mere gennemsigtighed og fakta om fibermarkedet i Danmark og opfordrer til, at myndighederne fremover påtager sig opgaven.

Fiberalliancen

Lave forbrugerpriser og høje hastigheder er to af de elementer som danske husstande på fibernet nyder godt af sammenlignet med en række andre europæiske lande. Det viser den nye analyse som Tefficient har lavet for Fiberalliancen, hvor Danmark benchmarkes med otte andre sammenlignelige lande; Sverige, Norge, Tyskland, Holland, Storbritannien, Belgien, Frankrig og Finland.

Analysen, som er blevet lavet siden 2021, viser igen i år, at Danmark har nogle af de laveste forbrugerpriser for både nye fibertilslutninger og allerede tilsluttede husstande. Og fra 2022-2023 er forbrugerpriserne i Danmark endda faldet, ikke mindst som følge af den hårde konkurrence på markedet. Det er kun i Holland, at forbrugerne tilsvarende har været så heldige. Resten af landene har oplevet prisstigninger.

- Der er behov for at debatten om fibermarkedet i Danmark sker på baggrund af benchmark og fakta, og det kan alene ske hvis konkurrencesituationen her i landet sættes i relation til sammenlignelige lande. Vi mener dog, at det er en opgave for de danske myndigheder at skabe den nødvendige gennemsigtighed, for ellers er det jo svært at vurdere hvor vi står i Danmark med konkurrenceintensiteten. Det skal klart være en del af et nyt teleforlig, at der årligt laves en konkurrenceredegørelse som blandt andet sammenligner Danmark med andre lande, siger Thomas Woldiderich, branchechef i Fiberalliancen, som er en del af Green Power Denmark.

Tefficient-analysen mellem de i alt ni lande, er baseret på forbrugerpriser beregnet i et 2-årigt perspektiv, ligesom alle priser er korrigeret for forskelle i købekraft landene imellem.

Priserne er beregnet på baggrund af listepriser fra de to største fibernetoperatører i hvert land. Der kan derfor i de enkelte lande findes forbrugerpriser fra mindre fibernetoperatører, som er enten lavere eller højere.

Nyheder om fibernet direkte i din indbakke?

Modtag nyhedsbrevet Fibernet og digitalisering

I Fiberalliancens nyhedsbrev får du de vigtigste strømninger inden for politik, marked og teknologi i det digitale Danmark. 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev