Bredbåndspuljen

Regeringen vil både forlænge og halvere Bredbåndspuljen

Regeringens udspil til finanslov for 2024 har én god og én dårlig nyhed. Puljen skal fortsætte i 2024 og årene frem, men de årlige tilgængelige midler halveres. Fiberalliancen opfordrer oppositionspartierne til at rette op på dette misforhold i de kommende finanslovsforhandlinger.

Bredbånd i landdistrikterne

Siden 2016 har den statslige Bredbåndspulje hjulpet over 27.000 adresser i de danske landdistrikter med at få en bedre digital infrastruktur, som man ellers har skulle kigge langt efter.

Som i 2023 og de foregående år har Bredbåndspuljen bestået af 100 millioner kr., men det lægger SVM-regeringen op til at ændre.

I sit finanslovsudspil har regeringen blot afsat 50 millioner kr. til Bredbåndspuljen i henholdsvis 2024 og 2025, mens der de to efterfølgende år – 2026 og 2027 – alene lægges op til at Bredbåndspuljen er på 25 millioner kr. årligt. Det er en ommer, mener Fiberalliancen.

- Det er positivt med en længerevarende pulje, men finansieringsmæssigt er det den forkerte vej at gå. En ordentlig bredbåndsforbindelse er jo en forudsætning for at kunne begå sig i et gennemdigitaliseret Danmark. Og færre penge til at hjælpe de husstande og virksomheder, som skal se længst efter bedre bredbånd, betyder jo blot, at den digitale kløft får lov at bestå, siger Thomas Woldiderich, branchechef for Fiberalliancen.

- Forhåbentlig bliver der rettet op på tingene af oppositionspartierne under de kommende forhandlinger. Og udover midlerne i Bredbåndspuljen skal man så efterfølgende sikre sig, at det som borger bliver nemmere at få del i puljen og at puljen målrettes de områder, hvor udfordringen med dækning er størst, siger Thomas Woldiderich.

Der er ifølge tal fra Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur fortsat over 30.000 adresser som har så dårligt bredbånd, at de kan søge støtte fra den danske Bredbåndspulje. Bredbåndspuljen har siden 2022 bestået af en todelt ordning, hvor nogle midler er afsat til grupper med flere adresser, mens andre midler er afsat til enkeltstående adresser. I 2023 er vægtningen af midler 75/25 i forhold flere adresser og enkeltstående.

Nyheder om fibernet direkte i din indbakke?

Modtag nyhedsbrevet Fibernet og digitalisering

I Fiberalliancens nyhedsbrev får du de vigtigste strømninger inden for politik, marked og teknologi i det digitale Danmark. 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev