Mød medlemmerne

Fyns fibernet er skabt efter noget-for-noget-princippet

Efter 14 år som direktør i Energi Fyn Bredbånd kan Carsten Nedergaard Hansen konstatere at meget har ændret sig på fibermarkedet siden 2009. Og selvom den store fiberudrulning på Fyn forventes færdig i 2025, forudser han en travl fremtid.

Carsten Nedergaard Hansen, bredbåndsdirektør, Energi Fyn Bredbånd

Carsten Nedergaard Hansen har været bredbåndsdirektør i Energi Fyn Bredbånd siden 2009.

Fyn har historisk set været et foreningsland med masser af frysehusforeninger, transformerforeninger og lokal stolthed og styrke. Med det afsæt har Energi Fyn Bredbånd stået for at rulle fibernet ud til Energi Fyns andelshavere siden 2004 – med fokus på konkret efterspørgsel gennem et godt samarbejde med blandt andre lokale ambassadører og antenneforeninger.

Om Carsten Nedergaard Hansen

  • 63 år
  • Bredbåndsdirektør i Energi Fyn Bredbånd siden 2009. Inden da har han blandt andet været kundeserviceleder i Energi Fyn og salgschef i Sydvest Energi (fusioneret ind i det, der i dag hedder Norlys)
  • Født og opvokset på Assens på Sydfyn, hvor han stadig bor
  • Lead guitarist i et coverband, der spiller country/rock. Har tidligere spillet 15 år i et danseorkester.
...

Det fortæller bredbåndsdirektør Carsten Nedergaard Hansen, der har siddet på posten siden 2009 og som derfor har været med på størstedelen af rejsen, som ikke slutter, når den store udrulning af fiber på Fyn formentlig når til vejs ende i 2025.

– Vores strategi har helt fra dag 1 været at investere i fibernet til vores andelshavere, men efter noget-for-noget princippet. Vi har fra starten villet have kunder nok, så vi har altid arbejdet med en forudgående tilmeldingsproces, så vi var sikre på businesscasen. Mindst 50 procent i et område har skullet tilkendegive, at de vil have fibernet, inden vi er begyndt at grave, fortæller Carsten Nedergaard Hansen.

Det betyder, at der i dag er lagt fiber ud til lige under 60 procent af andelshaverne. Et tal der er noget lavere, end hvad mange andre fiberselskaber kan fremvise. Til gengæld er tilslutningstallet højt, og mener Carsten Nedergaard Hansen, nok også højere end de fleste andre steder.

– Vores lidt forsigtige tilgang er en af grundene til, at vi i mange år har haft positive tal på bundlinjen, slår han fast.

’Vi tilbyder ikke fibernet til alle’

Strategien er dog ændret de senere år.

Mød medlemmerne

I en artikelserie sætter vi fokus på de selskaber - og mennesker - der står bag et af Danmarks største anlægsprojekter: Udrulning af fibernettet.

Dette er den første artikel i serien.

...

– De første år holdt man sig jo inden for sit eget område, hvis man kan sige det sådan. Men nu er der også kommet konkurrence på infrastruktur, og både TDC og Norlys ruller nu fibernet ud på Fyn – vi er altså flere om buddet i dag. Så nu har vi ændret vores principper lidt, siger bredbåndsdirektøren, der imidlertid ikke har planer om, at Energi Fyn Bredbånd skal udrulle fiber andre steder end på Fyn.

– Vi agerer efter, at vi er et andelsselskab, så vi etablerer fiber for vores ejere. Dét koncentrerer vi os om.

Samtidig slår han fast, at han ikke har et mål om at tilbyde fibernet til alle sine andelshavere:

– Der er steder, hvor jeg ikke kan forstille mig, at der kommer fiber. Der vil være huller på Fyn, hvor det vil koste det hvide ud af øjnene at få fibernet. Bredbåndspuljen må i brug nogle steder. Der er huse, hvor det koste 600.000 kroner at få fiber lagt ind, og det bliver ikke os, der tilbyder fibernet dér. Men vi vil gerne hjælpe og rådgive og se, om vi kan finde andre løsninger – for eksempel noget trådløst.

Set i dét lys forventer Carsten Nedergaard Hansen, at Energi Fyn Bredbånd i 2025 er færdig med den store udrulning i de store områder.

– Den sidste store klump, der er tilbage, og som vi mangler, er Odense Midtby, fortæller han.

Vores udrulning af fibernet tager udgangspunkt i andelstanken om i fællesskab at udbrede samfundsnyttig teknologi til gavn for alle og i, at stabilt og hurtigt internet er et vigtigt fundament for at skabe udvikling og holde et moderne samfund kørende.
Energi Fyns Årsberetning 2022

Ambassadører og antenneforeninger

Fiberkabel

At det er Odense, der stadig mangler fibernet, er blandt andet et resultat af, at interessen for fibernet fra starten har været størst i de mindre landsbyer. Her har Energi Fyn Bredbånd haft stor glæde af en række ildsjæle, der har fungeret som ambassadører i lokalområdet og været med til at sikre den nødvendige opbakning, der er en forudsætning for, at gravemaskinerne fra Energi Fyn Bredbånd kommer forbi.

– Ildsjælene har vi været storforbrugere af! Vi har masser af eksempler på folk, der knoklet en vis del af ud af deres bukser og i hvert fald slidt deres sko tynde, når de har samlet lokal opbakning til, at vi skulle komme. Der har de mindre landsbyer et helt andet sammenhold, mens man ikke snakker over hækken på samme måde i Odense. Derfor bruger vi ikke ildsjælene så meget mere, som vi har gjort, fortæller Carsten Nedergaard Hansen, der ser ildsjælene som en naturlig forlængelse af den andelstankegang, der præger hele Energi Fyn koncernen.

➤ Læs også: ’Nogle ildsjæle ringer tre gange om dagen’ 

Energi Fyn Bredbånd har også et godt samarbejde med 17 antenneforeninger. Og det er lidt unikt, mener Carsten Nedergaard Hansen. 

– Om vi har været heldige eller dygtige ved jeg ikke, men vi har fået en god kontakt med nogle fremsynede bestyrelser i lokale antenneforeninger. De kunne se, at livet kunne blive lidt surt, hvis de skulle blive ved med at vedligeholde et lille net, og vi har så tilbudt en model, hvor de nedlægger deres coax-anlæg, men fortsætter som foreninger. Vi får et talerør i form af deres bestyrelse, der også kan hjælpe beboerne, og de får nogle rabatter, fordi bestyrelsen netop påtager sig nogle opgaver – og de slipper for vedligeholdelsesudgifter til eget anlæg. Det er en forretningsmodel, som vi stille og roligt har fået udbygget, forklarer han.

Carsten Nedergaard Hansen bor selv i Assens, hvor han både er født og opvokset – og hvor han nok bliver resten af sine dage, som han siger med et grin. Og selvom han ikke driver Energi Fyn Bredbånd fra privaten, men fra Energi Fyns kontorer i udkanten af Odense, så understreger han, at det lokale er en vigtig værdi.

– Jeg har godt nok titel af direktør, men vi er et lille selskab, så jeg har et meget bredt og varieret arbejdsfelt, og der er aldrig to dage, der er ens. Jeg deltager gerne i salgsarrangementer, og det er hamrende sjovt at komme ud og tale med kunderne. Men det er ikke kun os, der kommer ud til dem. Jeg plejer at sige, at hvis de ikke kan komme igennem på telefonen til os, så kan de bare komme ind til os. Vi er nemme at få fat på og nemme at komme til – og kunderne er også velkomne til at komme til mig. Det har noget at sige.

Som andelsselskab har vi et helt særligt ansvar i forhold til at bidrage til udviklingen på Fyn. Den øgede elektrificering og situationen på energimarkedet stiller store krav til elnettet, og vores andelshavere efterspørger fibernet. Vi har derfor stort fokus på både at udbygge vores elnet og fibernet, så vi fortsat kan bidrage til den grønne og digitale udvikling.
Bent Agerholm, adm. direktør hos Energi Fyn

Fortsat meget arbejde i både infrastruktur og indhold

Noget af det, der skal trække kunderne ind på fibernettet er muligheden for frit valg. I 2020 besluttede Energi Fyn Bredbånd at nettet skulle åbnes, og det blev effektueret i fjerede kvartal 2021. Ved udgangen af 2022 var der ni indholdsudbydere på Energi Fyns fibernet.

– Nogle blev pålagt at åbne deres net af Erhvervsstyrelsen, men vi gjorde det, fordi vi ville. Vi ser det som en god forretning og en god ide for vores andelshavere, der jo også stiller krav om valgfrihed.

Selvom 2025, hvor den store fiberudrulning forventes at være færdig på Fyn, er lige om lidt, så frygter Carsten Nedergaard Hansen ikke, at han og kollegerne i Energi Fyn Bredbånd kommer til at kede sig.

– Der vil stadig være nyudstykninger, salg til boligforeninger og erhverv - og jo mere fibernet vi har i jorden, jo flere steder vil vi skulle omlægge, når der sker ændringer, siger Carsten Nedergaard Hansen og bruger anlægget af en ny jernbane fra Odense Vest til Kauslunde, øst for Middelfart, som eksempel.

Men naturligvis vil fokus ændre sig fra udrulning til drift, medgiver han.

– Vi vokser jo også kundemæssigt, og den flotte tilgang vi har haft de senere år, tror vi vil fortsætte. Så vi fortsætter for fuld skrue!

Om Energi Fyn Bredbånd

Har cirka 45 medarbejdere med funktioner indenfor salg, projektering/udrulning, drift og dokumentation. Funktioner som kundeservice, it og regnskab købes af moderselskabet Energi Fyn. Samarbejder med eksterne entreprenørfirmaer og fibermontørselskaber.

Bredbåndsdirektør Carsten Nedergaard Hansen anslår, at virksomheden dagligt i alt har et par hundrede folk i arbejde på Fyn.

I 2022 havde Energi Fyn Bredbånd et overskud på 7,6 millioner kroner før skat. Virksomheden investerede samme år 285 millioner kroner i udrulning af fibernettet.

Energi Fyn Bredbånd har gravet cirka 7.000 km fiberrør ned på Fyn.

...

 

Nyheder om fibernet direkte i din indbakke?

Modtag nyhedsbrevet Fibernet og digitalisering

I Fiberalliancens nyhedsbrev får du de vigtigste strømninger inden for politik, marked og teknologi i det digitale Danmark. 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev