Mød medlemmerne

Jagten på flere fiberkunder er sat ind

Nord Energi Fibernet har for længst rullet fibernettet ud i forsyningsområdet - bortset fra 26 andelshavere på den lille ø Egholm. Jagten er nu sat ind på at få flere kunder på fibernettet.

 Christian Frost Lauritsen, direktør i Nord Energi Fibernet

– Vi har valgt at fokusere på at være ren netejer, ligesom Nord Energi også er det på elsiden. Selvom vi ikke selv sælger slutkundeprodukter, så har vi dog stadig et arbejde med at markedsføre fibernettet. Vi vil have flest mulige antal kunder på nettet, siger Christian Frost Lauritsen, der er direktør for Nord Energi Fibetnet. Foto: Nord Energi Fibernet

I det nordjyske er der planer om en tredje Limfjordsforbindelse: En stor vejforbindelse vest om Aalborg, over øen Egholm, der forbindes via bro til Vendsyssel. Dette store infrastrukturprojekt skal aflaste Limfjordstunellen og Limfjordsbroen, der begge forbinder Aalborg og Nørresundby.

Mød medlemmerne

I en artikelserie sætter vi fokus på de selskaber - og mennesker - der står bag et af Danmarks største anlægsprojekter: Udrulning af fibernettet.

Læs også

Fyns fibernet er skabt efter noget-for-noget-princippet

Vores dagligdag er på internettets præmisser

...

Hos Nord Energi Fibernet arbejder direktør Christian Frost Lauritsen og 34 ansatte på en anden infrastruktur og dét, han kalder den fjerde Limfjordsforbindelse: At få fibernet til den lille ø Egholm, der ligger i Limfjorden vest for Aalborg. Dér er der nemlig 26 andelshavere, der endnu ikke har fået tilbudt fibernet. Projektet mangler myndighedsgodkendelse, og det kræver mere og andet end en almindelig gravetilladelse. For at få fibernettet til Egholm skal der laves en underboring på 6-700 meter og trækkes et søkabel.

– Vi har været fuldt udrullet med fibernet til alle i vores forsyningsområde, som er det meste af Vendsyssel, samt på Læsø, siden 2020. Egholm er vores aber dabei. De er bestemt ikke glemt. Med et fuldt udrullet net, jagter vi naturligvis at få flest mulige kunder på fibernettet! fortæller Christian Frost Lauritsen om fiberforretningens nuværende fokus.

At fibernettet er fuldt udrullet betyder, at fibernettet ligger under veje og fortove ved rundt regnet 128.000 adresser. Opgaven består nu i, at få flere til at takke ja til at få fiberen fra fortovet og helt ind i boligen og benytte den til husstandens digitale behov.

De højthængende frugter skal plukkes

Nord Energi Fibernet har kun eksterne udbydere på nettet – pt. 14 af slagsen – efter virksomheden i 2020 solgte sine cirka 35.000 fibernetkunder til Norlys. Det skete da, fibernettet i stedet blev åbnet gennem OpenNet platformen.

– Vi har valgt at fokusere på at være ren netejer, ligesom Nord Energi også er det på elsiden. Selvom vi ikke selv sælger slutkundeprodukter, så har vi dog stadig et arbejde med at markedsføre fibernettet. Vi vil have flest mulige antal kunder på nettet, påpeger Christian Frost Lauritsen.

Jøl og pangel

Pangel er et nordjysk udtryk, der betyder besvær.

Udtrykket ’Jøl og pangel’ kan groft oversættes til bøvl og besvær.

...

Det handler blandt andet om at få åbnet døre til blandt andet boligforeninger og andelsforeninger.

– Vi begyndte med at udrulle fiberen på landet, hvor det var lavthængende frugter. Der var ikke den store konkurrence, og mange på landet har valgt fiberen til. Nu skal vi have fat i de højthængende frugter, og de er altså sværere at plukke. Det kræver noget mere, lyder det fra direktøren.

– Der er høj konkurrence og prispres i forsyningsområdet, hvilket betyder,  at vi skal strække os lidt længere, end vi har gjort før – vi skal gøre alt, hvad vi kan for at fjerne det, vi heroppe kalder ’jøl og pangel’, siger Christian Frost Lauritsen, der også med sit sprog gør det klart, at han med bopæl i Hjørring er en af de lokale.

Det skal med andre ord være nemt at få fiber:

– Vi kan ikke tillade os at have nogen arrogance omkring vores installationsvilkår, slår Christian Frost Lauritsen fast.

Og den tilgang virker. Der er i hvert fald en fornuftig vækst i fibertilslutninger - i sommeren 2023 passerede Nord Energi Fibernet 50.000 aktive installationer. Kunderne er i høj grad fra tidligere coax-kunder og kunder med ADSL/kobber-forbindelser, der migrerer til fiberen, fortæller Christian Frost Lauritsen.

Artiklen fortsætter efter boksen

Om Nord Energi Fibernet

  • En del af Nord Energi koncernen
  • Har 34 ansatte og deler en række fællesfunktioner med Nord Energi
  • Nord Energi Fibernet har til huse i Brønderslev, men har solgt de bygninger, hvor de nu bor til leje. Om to år flytter Nord Energi Fibernet til Hjørring, så alt i Nord Energi bliver samlet
  • Har udrullet fiber til omkring 128.000 husstande i Nord Energi Fibernets forsyningsområde i det meste af Vendsyssel og på Læsø.
  • De samlede fiberaktiver udgjorde 1.011 mio. kr. pr. 31. december 2022 mod 845 mio. kr. i 2021
...

Stor succes på Læsø

Et af de steder, hvor Nord Energi Fibernet har rigtig mange fiberkunder, er på Læsø, der som den første kommune i Danmark fik fuld fiberdækning i 2017.  Allerede efter et år med fiber på øen var cirka 60 procent af øens husstande og virksomheder tilsluttet. En stor succes, kalder Christian Frost Lauritsen det.

Om Christian Frost Lauritsen

  • Direktør i Nord Energi Fibernet siden 2017 – inden da var han afdelingschef for først ENV Fibernet og sidenhen for det fusionerede selskab Nord Energi Fibernet
  • Blev ansat i Nord Energi i 2005
  • Uddannet civilingeniør
  • 51 år
...

– Kommunen ville sikre fiber på øen og lavede et udbud om at få fiber til de kommunale institutioner på Læsø, mod at man forpligtede sig til at levere til hele øen og åbne nettet. Vi vandt, men på det tidspunkt var vi teknologisk ikke i stand til at åbne nettet, så de 10 millioner kroner, som kommunen ville støtte med, bortfaldt. Men interessen blandt beboerne, der på det tidspunkt 'kun' havde kobbernet og mobilnet, var så stor, at business casen holdt. Det hang blandt andet sammen med, at Energinet tidligere lagde fibernet til øen sammen med et elkabel, så vi ikke selv skulle trække søkabel. Vi har lejet os ind på Energinets fiberkabel, som vi har koblet os på i begge ender. Og så har vi rullet ud på Læsø, forklarer Christian Frost Lauritsen.

Hverken på Læsø eller andre steder, har Nord Energi Fibernet benyttet sig af midler fra den statslige bredbåndspulje.

– Da bredbåndspuljen blev lanceret i 2016/2017, havde vi allerede vedtaget, at vi ville være fuldt udrullet i 2020, fortæller Christian Frost Lauritsen.

Danmarks største sportsevent

Nord Energi Fibernet er også involveret i Danmarks største sportsevent, Dana Cup, som finder sted årligt i Hjørring, Hirtshals og andre omegnsbyer. Her samles cirka 1.000 ungdomsfodboldhold fra hele verden i uge 30. Nord Energi Fibernet er både sponsor og garant for, at de mange unge har adgang til nettet, så de både kan Facetime med familien derhjemme og hvad de ellers bruger telefon og iPad til. Derudover bliver flere og flere kampe streamet live til hele verden.

– For et par år siden begyndte de at streame kampe live, så forældre, uanset om de er i Australien, Brasilien eller Canada, kan følge med, og der er planer om at øge streamingkapaciteten. Der er også mulighed for at følge  kampene på Dana Cups apps. Der er også turneringer i spillet FIFA, hvor der i eventområdet er 24 gaming stationer. Fibernettet er fundamentet for, at det kan lade sig gøre, og de er slet ikke færdige med at udnytte de digitale muligheder, siger Christian Frost Lauritsen.

Dana Cup 2023 i tal

  • 1.114 hold fra 38 nationer
  • 20.000 deltagere og 10.000 tilhængere
  • 2.822 kampe spillet på 67 baner
  • 336 dommere
  • 1.520 medaljer og 133 trofæer overrakt
  • 19 A-finaler og 19 B-finaler
  • 12.783 mål
Kilde: Dana Cup

 

Nyheder om fibernet direkte i din indbakke?

Modtag nyhedsbrevet Fibernet og digitalisering

I Fiberalliancens nyhedsbrev får du de vigtigste strømninger inden for politik, marked og teknologi i det digitale Danmark. 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev