GRAVEVILKÅR

Lige før lukketid: Folketinget vedtager vigtig ændring i gravelov

Nye graveregler for private fællesveje i landzoner træder i kraft 1. januar 2024 og i 11. time har Folketinget vedtaget en væsentlig ændring i grundejerens frist for at reagere på en anmodning om at måtte grave. Fristen nedsættes fra de i lovforslaget foreslåede 2 måneder til 4 uger, som betyder, at de lokale og regionale fibernetselskaber kan komme hurtigere ud med fibernet til bredbåndstørstige borgere og virksomheder i landområderne.

Ur

Foto: Colourbox

Et bredt flertal i Folketinget har i dag vedtaget en ændring af lov om private fællesveje, som giver kommunen mulighed for at meddele tilladelse til at fiberkabler kan nedgraves i private fællesveje, såfremt der ikke kan opnås enighed mellem vejarealets ejer (grundejeren) og fiberoperatøren. I det oprindelige lovforslag var der lagt op til, at grundejeren skulle have hele 2 måneders frist til at svare på en anmodning om at grave på den pågældendes vejareal.

Hurtigt bredbånd er jo blevet en samfundskritisk forsyning som el, vand og varme og ingen borgere skal kunne forhindre andre borgere i at få fibernet
Christian Vonger Berg, chefkonsulent i Fiberalliancen

Fiberalliancen har under udvalgsbehandlingen af lovforslaget i Folketinget været i kontakt med en række folketingsordførere og foreslået, at grundejerens frist for at reagere på en anmodning om at måtte grave nedsættes fra de i lovforslaget foreslåede 2 måneder til maksimalt en håndfuld uger. Og opfordringen er blevet hørt.

- Vi er rigtig glade for at et bredt flertal i Folketinget i dag har stemt for lovændringen, så de lokale og regionale fibernetselskaber fra nytår hurtigere kan navigere uden om genstridige grundejere for at komme bredbåndstørstige borgere og virksomheder til undsætning. Hurtigt bredbånd er jo blevet en samfundskritisk forsyning som el, vand og varme og ingen borgere skal kunne forhindre andre borgere i at få fibernet, siger Christian Vonger Berg, chefkonsulent i Fiberalliancen.   

Det er en mærkesag for Fiberalliancen, der nu gennemføres, og branchefælleskabet har længe arbejdet for at få ændret lovgivningen for gravearbejde på private fællesveje i landzoner så kommunen kom med i ligningen som vejmyndighed. Alt for ofte er det sket, at en grundejer har blokeret for, at der kan føres fibernet frem til husstande længere ned af vejen. Problemet rammer hvert år adskillelige hundrede boliger på landsplan. Men det slutter nu.

Lovændringen omfatter også nedgravning af elkabler på private fællesveje i landzoner. Elnetselskaberne møder i stigende omfang den samme problemstilling som fibernetselskaberne - i takt med den generelle elektrificering af samfundet og dertil hørende behov for nedgravning af nye og kraftigere elkabler.

De ændrede graveregler træder i kraft efter nytår.

Nyheder om fibernet direkte i din indbakke?

Modtag nyhedsbrevet Fibernet og digitalisering

I Fiberalliancens nyhedsbrev får du de vigtigste strømninger inden for politik, marked og teknologi i det digitale Danmark. 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev